Een moestuin in potten en bakken.


D.I.Y., Tuin / maandag, februari 24th, 2020

Tuinplan 2020,

staat er bovenaan mijn tuinontwerp. Ondanks dat ik heel tevreden ben over mijn stadstuin (19 x 7 meter) ben ik van mening dat er veel meer uit te halen valt. Vooral op moestuin gebied. Best lastig want ik wil alles en bloemen en gras en moestuin en een groot terras en dan is er ook nog een B&B in de achtertuin. Ik vergeet de mega trampoline van mijn zoon. Al met al aanleiding om de tuin eens goed op te meten en op schaal een tekening van mijn ALLOTMENT te maken.

Met dit tuinplan bezocht ik vorige week Tuinidee in de Brabant hallen, nieuw voor mij! Op zoek naar ideeën en inspiratie voor een wat speelser tuinontwerp gecombineerd met een moestuin in bakken en veel plukbloemen.

tuinplan 2020

Iedere tuin is geschikt om een kleine moestuin in te maken, enkele grote bloembakken of potten zijn al voldoende om je eigen oogst te kweken. Daar kan je je hele gezin natuurlijk niet mee voeden, maar het is een goed begin om te kijken of je het leuk vindt, ook qua tijd. Je kunt je natuurlijk altijd nog inschrijven voor een volkstuin als het bevalt.

Ik ben begonnen met het maken van twee verrijdbare houten bakken van 80×100. Gemaakt van rest afval, maar je kunt ook een pallet gebruiken. Ik heb ze met worteldoek bekleed en gaten voor de water afvoer in de bodem gemaakt. De wieltjes kocht ik bij de Action voor €1 per stuk en het worteldoek bij de Lidl €1,50.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bakken kunnen gevuld best zwaar zijn dus let goed op waar je ze neerzet. Kijk ook goed naar het etiket van de potgrond die je koopt, omdat de groente in bakken staat heeft het genoeg voeding nodig om te groeien. Potgrond voor de moestuin moet compost en klei bevatten, je kunt ook altijd zelf nog zand en bv perliet toevoegen wanneer je niet de juiste potgrond kunt vinden. Het eventueel toevoegen van extra meststoffen is vooral fijn voor groente die je pas aan het einde van de zomer kunt oogsten.

Super leuk zijn ook deze ‘koude bakken’ die ik op Tuinidee zag, tof die oude raamkozijnen. Plastic tuinbakken van Elho (foto2) en de laatste foto is ook een super snel en handig idee. Verwijder 4 stoeptegels en whalla daar is je kruidentuintje. Het gebruik van oude materialen in natuurlijk het beste voor het milieu en de portemonnee. Op mijn Pinterest pagina vind je heel veel moestuin inspiratie. Ik werd echt verliefd op onderstaande tuinkassen, volledig gemaakt van oude bouwmaterialen.

Het voor zaaien kan beginnen in feb/maart,  mijn vensterbanken zijn gevuld met kweekbakjes courgette, sla en bonen. Kleine papieren kweekbakjes koop je goedkoop bij de Wibra en Action, voordeel is dat je ze straks niet hoeft te verpoten, ze kunnen zo naar buiten de grond in (na de vries). Op mijn Instagram stories deel ik wekelijks tips & mijn vorderingen, onderstaand het resultaat.

Veel tuinplezier.

koude bak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *