Zelf je schoonmaakmiddel maken was nog nooit zo makkelijk.


D.I.Y. / donderdag, april 2nd, 2020

Maak jij zelf je schoonmaak middelen, of koop je ze nog steeds in de supermarkt? Met deze tips hoef jij niet meer te gaan sjouwen met die grote schoonmaakflessen en maak je alles makkelijk zelf.

Sinds ik deze recepten vond maak ik een heleboel schoonmaakmiddel zelf. Niet alleen zorgt het voor minder afval, is het beter voor het milieu maar het ruikt ook heel erg lekker. Van sommige schoonmaak middelen en hun synthetische geur toevoegingen krijg ik vaak hoofdpijn. Ik heb dat ook bij geurkaarsen, zo naar die nep lucht. In de shop vind je verschillende maten amber gekleurde glazen en pet flessen om je schoonmaakmiddel in te bewaren. Super praktisch en vooral ook heel stylish, deze schoonmaakmiddelen hoeven niet meet verstopt te worden in de gangkast maar zijn heel decoratief in keuken en badkamer.

AFWASMIDDEL

Recept voor 2 flessen van 750ml:

1,5 liter water
20 gram geraspte (marseille) zeep
4 eetlepels soda
50 ml schoonmaakazijn
evt etherische olie naar keus (bijv. citroen)

Breng het water met de zeep aan de kook en zet daarna het vuur uit. Roer nu de soda erdoor tot het helemaal opgelost is. Roer als laatste de schoonmaakazijn en eventueel de etherische olie erdoor. Laat het geheel afkoelen en roer het daarna nog een keer goed door. Giet het nu in schoongemaakte flessen, en je bent klaar! Je hebt ongeveer een theelepeltje nodig per afwasbeurt.

Ik vind het geval van afwasmiddel de geurolie niet echt nodig, ruikt van zichzelf al heerlijk. Deze mooie flessen met spuit of pomp dopje vind je in de shop.

amber glass pump bottle

INTERIEUR SPRAY – Linnen Spray – Lekker slapen spray
Recept voor 100 ml:
 
Een heerlijke interieur spray om het huis mee door te gaan. En het leuke is iedereen kan maken wat hij/zij zelf lekker vindt. Doe 30 ml alcohol (96%) in een glazen spray fles van 100 ml. (Wodka kan ook) en voeg daar 15 tot 20 druppels essentiële olie aan toe. Vul dan het flesje verder aan met water en klaar. Wel even schudden voor gebruik!
 
Essentiële olie lost goed op in de alcohol en de alcohol zorgt er voor dat de spray niet bederft. De alcohol vervliegt als je de spray verstuift in de ruimte.
 
Heerlijke interieur of linnen spray: 15 tot 20 druppels lavendel. Ruikt lekker op je beddengoed, of handdoeken, maar kan ook als luchtverfrisser gebruikt worden.
 
De zelfgemaakte spray is ook heerlijk voor gebruik in de (kinder)slaapkamer. Voor het slapengaan een paar keer spuiten in de slaapkamer en op het kussen.
 
Lekker slapen spray: 7 druppels lavendel, 7 druppels geranium.
Anti-nachtmerrie spray: 7 druppels lavendel, 4 druppels kamille, 4 druppels sinaasappel.
Anti-stress/adhd spray: 5 druppels bergamot, 5 druppels lavendel, 5 druppels geranium.
Amber glass bottle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *